niedziela, 24 sierpnia 2014

Słodkie chwile - tortowe szaleństwo



Każda z Nas uwielbia przyrządzać pyszne dania i wypieki, by sprawić radość najbliższym.


Karina z Sylwią szczególnie specjalizują się w wypiekach, zaś Monika woli eksperymentować z daniami głównymi. Cieszymy się niezmiernie kiedy zrobimy coś naprawdę wyśmienitego, na miarę MasterChef'a.


Wczoraj postanowiłyśmy poćwiczyć robienie tortów przed zbliżającymi się urodzinami Kariny.
I oto jest!  Nasz przepyszny przekładany dżemem z czarnej porzeczki, bitą śmietaną i owocami tort biszkoptowy. Wyszedł, skromnie powiemy-wyśmienity :)

Jeśli też lubicie sprawiać przyjemność bliskim samodzielnie przyrządzonymi smakołykami, z chęcią podamy Wam krok po kroku jak przygotowałyśmy Nasz tort.

Potrzebne będą:
* 4 jajka
* mąka
* cukier
* śmietana kremówka 36%  500ml
* maliny, borówki (lub owoce według własnego uznania) po 250g.
* płatki migdałowe
* dżem o wybranym smaku
* cukier puder
* listki mięty do udekorowania

Przygotowanie:

BISZKOPT:

*4 całe jajka
*szklanka i 2 łyżki mąki
*szklanka cukru

Jajka zmiksować ze szklanką cukru ( ok 10 minut ) dodać mąkę i miksować jeszcze na wolnych obrotach do powstania jednolitej masy.


Tak wyrobioną masę przelać do tortownicy o średnicy ok.24cm, wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą.


Piec w piekarniku temperaturze 180 stopni przez ok.30min (do suchego patyczka)

W opcji pieczenia w prodiżu - ok.35-40 minut
Jeśli już będzie wyglądał dobrze (rumiany kolor, piękny zapach) wyłączamy prodiż, podnosimy jego pokrywę i czekamy aż wystygnie.

NASĄCZENIE:
*pół szklanki wody
*sok z połowy cytryny
*wybrany alkohol według uznania
 

Do wody dodajemy sok z połowy cytryny i trochę alkoholu.  


MASA DO TORTU:
*śmietana kremówka 36%
*cukier puder według uznania

Śmietanę ubijamy na średnich obrotach, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder według uznania. 


-------

Wystudzony biszkopt kroimy na trzy części, każdą z cześć nasączamy wodą (pół szklanki) z sokiem z cytryny i alkoholem (u Nas był to Rum).


Dolną warstwę po nasączeniu smarujemy cienką warstwą dżemu, następnie dodajemy warstwę bitej śmietany
i na nią nakładamy wybrane owoce.
Na to układamy kolejną część biszkoptu i powtarzamy wyżej opisaną czynność.
Po nałożeniu trzeciej części biszkoptu, nasączeniu go i posmarowaniu dżemem, cały tort łącznie z bokami wykańczamy bita śmietaną.

Boki posypujemy blanszowanymi płatkami migdałowymi, a górę dekorujemy sporą ilością owoców i mięty.


Tak prezentował się Nasz tort:



Dla tych,którzy wolą nieco słodszą wersję tortów polecamy także przepis na Nasz tort bezowy z owocami :)

Potrzebne będą:

* białka z 8 jajek
* cukier 
* śmietana kremówka 36% 250ml 
* serek mascarpone ok.400g-500g
* owoce według uznania
* listki mięty do udekorowania

Przygotowanie:

BEZA:
*białka
*2 i 1/3 szklanki cukru

Miksujemy białka dodając po trochu cukru. Białka muszą być ubite na sztywno.
Aby białka lepiej się ubiły-na początku dodajemy szczyptę soli.

Pianę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Z podanej porcji możemy uzyskać jedną dużą bezę (trzeba ją piec wtedy minimum 2 godziny) lub dwa mniejsze blaty.

Przez pierwsze 10 minut bezę pieczemy w temperaturze 160 stopni, następnie zmniejszamy do 130 stopni i suszymy minimum przez godzinę, a najlepiej półtorej.
Po upieczeniu studzimy płaty bezowe.


MASA: 
*śmietana kremówka 36%
*serek mascarpone

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy powoli serek mascarpone ciągle miksując masę na wolnych obrotach (nie dodajemy cukru, ponieważ beza jest wystarczająco słodka)

-------

Na spodni płat ostudzonej bezy nakładamy przygotowaną masę, na nią dodajemy wybrane owoce i przykrywamy całość drugim płatem.
Górę dekorujemy masą,owocami i świeżą miętą.


Tak prezentuje się Nasz tort bezowy :)



SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. torty palce lizać , nie wiem który wybrać bo wszystkie kuszą

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba muszę wypróbować oba, niedługo mam urodziny :)

    OdpowiedzUsuń